ONE

Kunskap som ger energi

Simon tycker tiden flyger iväg

Hej allesammans, Simon här igen. Jag vill fortfarande påstå att tiden flyger iväg, men den gör väl det när man har kul. I mitt förra inlägg hade jag precis avslutat min praktik med montörerna, nu har jag precis avslutat min praktik med beredningsteknikerna som arbetar mot elnätssidan.

Det är beredningsteknikerna som sammanställer och tar fram underlag för hur ett arbete ska utföras. Dessa veckor med beredaningsteknikerna har varit väldigt intressant och den kunskapen som jag fick genom att tillbringa tid med montörerna var i denna praktik väldigt användbar.

Det första steget när ett jobb kommer in som beredningstekniker är att åka ut på plats för att skapa sig en uppfattning och inblick i hur arbetet kan utföras, så det har blivit en del bilåkande under dessa 6 veckor. Det som var väldigt roligt i arbetet som beredningstekniker var att varje arbete är unikt och kräver en viss kreativitet för att arbetet ska kunna bli så bra som det bara går. Det är många moment som gömmer sig i detta arbete, till exempel förberedande av kartor med instruktioner, materiellistor, tillståndssökning hos markägare, samfälligheter och statliga myndigheter, framtagning av kostnadsunderlag, riskanalyser och den löpande kontakten med utförande montör. Jag är mycket nöjd över denna praktik med beredningsteknikerna då den har varit mycket givande och lärorik.

Nu börjar det sista steget i traineeprogrammet och den delen jag mest sett framemot, projektledarpraktiken. Jag vill avsluta med att rikta ett stort tack till de tre beredningsteknikerna som tagit väl hand om mig under dessa veckor, Kristoffer Hosio, Björn Föllinger och Nils-Erik Andersson.

/Simon, projektledartrainee i Örebro

Stefan driver projekt som syftar till att digitalisera vattenkraften

Efter en traineeintrovecka på ONE Nordics huvudkontor i Hyllie åkte jag direkt upp till Karlstad i 10 dagar för att lära mig så mycket som möjligt om hur det går till på de olika vattenkraftsanläggningarna, följt av många samtal med flera olika personer som jobbar inom vattenkraften. Då målet med digitaliseringen är att förbättra och förenkla arbetet som dessa personer utför, var det viktigt att förstå hur man kan hjälpa dem. Mycket av min tid har därför gått åt att undersöka vad som faktiskt är problematiskt just nu och vad potentiella lösningar skulle kunna vara. Nästa steg blir att konkretisera dessa idéer och ställa upp planer för hur de ska genomföras!

Stefan driver projekt som syftar till att digitalisera vattenkraften