ONE

Kunskap som ger energi

Emelie gör fältpraktik i Stockholm som belysningsmontör

Efter en introduktionsvecka med utbildningar och introduktionsdag med ledningsgruppen är Emelie och de andra traineerna nu ute i 6 veckors fältpraktik i olika kundprojekt med våra montörer. Under sina första veckor som belysningsmontör har Emelie upptäckt att det inte är något jobb för höjdrädda....

Emelie skriver:
”Nu har den första veckan på min fältpraktik passerat och det har varit mycket nytt att ta in. Det jag tycker har varit roligt är att jag själv ha fått prova på att utföra praktiska moment och inte bara ha stått och tittat på. Syftet med fältpraktiken är att jag ska få förståelse för vad montörens arbete består av. Det är viktigt när man sedan ska arbeta som projektledare.

Under veckan har jag fått följa två olika montörer i deras arbete. De första dagarna fick jag bland annat vara med på felsökningar rörande gatubelysning som inte fungerade, i vissa av dessa fall var vi tvungna att åka upp med en skylift för att byta ljuskällor. Senare under veckan när jag följde en annan montör fick jag åka ännu mer skylift men då var jag med och bytte ut dosor för den kommande julbelysningen i Täby. Detta moment var inte så enkelt som det skulle kunna varit, se bild nedan… En del träd kom stundtals i vägen vilket ledde till att man var tvungen att tråckla sig in för att komma åt vajern där dosan skulle hänga.

Men största delen av tiden gick jobbet bra, men jag insåg att detta jobb ibland inte är något för den höjdrädda…

Något annat som slog mig under veckan var hur viktigt det är att montören dokumenterar det arbete de gjort. Och då kan man fråga sig varför det är så viktigt. Jo, det är viktigt för att både vi och kunden ska kunna se status och vad som faktiskt har gjorts.

Det jag kan konstatera såhär långt är i alla fall att jag ser väldigt mycket fram emot kommande veckor i fält i olika typer av projekt! 

Läs mer om traineeprogrammet för projektledare och specialister här.

Stefan driver projekt som syftar till att digitalisera vattenkraften

Efter en traineeintrovecka på ONE Nordics huvudkontor i Hyllie åkte jag direkt upp till Karlstad i 10 dagar för att lära mig så mycket som möjligt om hur det går till på de olika vattenkraftsanläggningarna, följt av många samtal med flera olika personer som jobbar inom vattenkraften. Då målet med digitaliseringen är att förbättra och förenkla arbetet som dessa personer utför, var det viktigt att förstå hur man kan hjälpa dem. Mycket av min tid har därför gått åt att undersöka vad som faktiskt är problematiskt just nu och vad potentiella lösningar skulle kunna vara. Nästa steg blir att konkretisera dessa idéer och ställa upp planer för hur de ska genomföras!

Stefan driver projekt som syftar till att digitalisera vattenkraften