ONE

Kunskap som ger energi

Akut reaktorbyte i Alvesta

E.ON ES Nyhet

Mitt i semesterperioden havererade en av Svenska Kraftnäts reaktorer i ställverk FT15, Alvesta. E.ON ES var snabbt på plats och konstaterade med hjälp av mätningar att reaktorn behövde bytas ut. En annan reaktor på väg till Norge fick akut byta kurs till Alvesta. Under några intensiva veckor pågick sedan arbetet och den 27 juli kunde den nya reaktorn kopplas in på det svenska stamnätet.

- E.ON ES har gjort en fantastisk insats. De förstod direkt allvaret i situationen och ställde upp med den kompetens som behövdes, säger Kjell Hertzberg, underhållsansvarig på Svenska Kraftnät. 

Gasanalysprov i fältSamtidigt som larmet kom satt E.ON ES produktionsledare Andreas Johansson i Växjö på möte med Svenska Kraftnät.
- Vi konstaterade snabbt att läget var kritiskt. Med hjälp av diagnostik och gasanalysprover på plats kunde vi verifiera haveriet.

Orsaken var bland annat varvkortslutning i B-fasen. Beslut togs om att reaktorn behövde bytas ut helt, så snabbt som möjligt eftersom det är en kritisk komponent i stamnätet.
- Det är inte bra för helheten i stamnätet att reaktorn är bortkopplad då det orsakar för höga spänningar. I det här fallet kunde vi sänka spänningen genom att köpa in el från Polen och Tyskland under tiden som reaktorn byttes ut, berättar Kjell.

Specialtransport från Ludvika

 
Lyft av genomföringar på den gamla reaktorn.Normalt kan leveranstiden för en ny reaktor vara flera månader. Men SVK lyckades styra om en reaktor som var på väg till Norge.
- Den stod redan lastad på en järnvägsvagn i Ludvika och vi fick snabbt fram ett transporttillstånd, säger Kjell Hertzberg.

När tåget anlände till Alvesta fraktades reaktorn vidare till ställverket med en specialtransport.
- Samtidigt jobbade vi för fullt med att demontera den havererade reaktorn, säger Andreas. 
För att kunna flytta den anlades en stor provisorisk oljefånggrop.  

Några veckors intensivt arbete 

 
Färdigmonterad väger den nya reaktorn ungefär 260 ton. När den transporterades inom ställverksområdet krävdes ett avbrott på E.ONs 130 och 400 kV ledningar. Väl på plats monterades reaktorn ihop och den 27 juli, mellan 2-3 veckor efter haveriet, kunde den driftsättas och kopplas på stamnätet igen.

- Då hade vi i princip jobbat dygnet runt, totalt var ett 15-tal personer från E.ON ES inblandade från Växjö, Malmö, Kalmar och Karlskrona, säger Andreas Johansson.

Under dessa veckor utförde E.ON ES

  • Mätningar och analys av den havererade reaktorn samt demontage
  • Konstruktion med reläskyddsbyten, kabelarbete och anpassningar i stationen
  • Montage, inkoppling, driftsättning och provning av den nya reaktorn

Våra senaste nyheter

Prenumerera på vår rss

ONE Nordic vinner Sveriges största kontrakt för nästa generation smarta mätare

Ellevio, ett av Sveriges största elnätsbolag, har valt ONE Nordic AB för införandet av nya intelligenta lösningar för energimätning. I hård konkurrens vann ONE Nordic det prestigefulla helhetsuppdraget som inkluderar utbyte av ca 960 000 elmätare till nästa generations smarta elmätare, uppsättning av centrala IT-system samt insamling- och kvalitésäkring av mätdata. Det 10-åriga avtalet i miljardklassen, med möjlighet till förlängning på 6 år, ger ONE Nordic positionen som den ledande mättekniska helhetsleverantören i Sverige.

ONE Nordic vinner Sveriges största kontrakt för nästa generation smarta mätare

Fler nyheter

Visa alla