ONE

Kunskap som ger energi

Altor Fund III förvärvar E.ON ES och satsar på att möta det nya energisamhällets efterfrågan av kompetens

E.ON ES Nyhet

Inom ramen för den sedan två år tillbaka beslutade strategin Position 2013, så är det nu dags för nästat steg i E.ON ES (ES) utveckling. En utveckling som successivt formar ett modernt teknik- och entreprenadföretag med starkt fokus på kompetens och tillväxt – både organiskt och genom förvärv. Detta steg tas tillsammans med en ny ägare i form av Altor Fund III som förvärvar 90,5% av aktierna i ES av E.ON Sverige.

–  ES har därmed fått en ägare som vill och kan vara med och stödja ES i vår ambition att bli kundernas partners för drift och underhåll samt uppgradering och nybyggnation av energianläggningar, säger Bengt Ekenstierna, VD för E.ON ES.

ES är ett ledande teknik- och entreprenadföretag inom energiproduktion, energidistribution, och inom industri och offentlig sektor. ES härstammar från projekt, service och underhållsverksamheten inom Sydkraft (idag E.ON Sverige), och skapades till följd av en outsourcing process under tidigt 1990-tal. Sedan dess har ES, på armslängds avstånd, framgångsrikt utvecklats till en ledande aktör för tillhandahållandet av teknik- och entreprenadtjänster med en bred extern kundbas bestående av ca 600 kunder. Genom hela dess historia har ES varit, och kommer att förbli, en viktig leverantör av tjänster till E.ON Sverige. För att understryka betydelsen av detta förhållande kommer E.ON Sverige behålla en ägandepost på 9,5% i ES.

ES omsätter ca SEK 3 miljarder och har omkring 1,500 anställda utstationerade på 60 platser i Sverige och Norge.

– Infrastrukturen som ligger till grund för produktion och distribution av energi och elektricitet är av yttersta vikt för vårt samhälle idag och i framtiden. Det finns ett uppdämt behov av kvalificerade tjänster för till exempel uppgradering av gamla anläggningar och utbyggnad av framtidens energisystem. ES har en historia av att vara en av de ledande tillhandahållarna av dessa tjänster i Sverige och har stor potential som ett fristående företag att vidare utveckla och expandera sitt tjänsteutbud till såväl existerande som nya kunder i Sverige och Norden. Vi ser fram emot möjligheten att vidare utveckla ES tillsammans med management, både genom organisk tillväxt, men även genom outsourcing och förvärv” säger Jaakko Kivinen, partner på Altor Equity Partners, rådgivare till Altor fonderna.

- Med Altor Fund III som ägare, så ges ES möjlighet att fortsätta implementeringen av sin strategi Position 2013. Denna strategi syftar till att öka kundfokus, produktifiera företagets kunderbjudande och förflyta ES verksamhetsfokus från resurs fokus till kompetens fokus och därmed bättre kunna möta de krav som det nya energisamhället efterfrågar, säger Bengt Ekenstierna

Nu närmast ska Konkurrensmyndigheten lämna klartecken innan affären slutförs och Altor  Fund III tar över ES. Under en övergångsperiod fram till att nytt varumärke lanseras, fortsätter ES att verka under företagsnamnet E.ON ES Sverige AB.

_____________________________________________________________________

Om Altor Fund III
Altor fonderna är private equity fonder som består av “Altor 2003 Fund” med tillgängligt kapital på EUR 650 millioner, “Altor Fund II” med tillgängligt kapital på EUR 1,150 millioner och “Altor Fund III” med tillgänglig kapital på EUR 2,000 millioner. Altor Equity Partners ger investeringsrådgivning till Altor fonderna. Altor fonderna investerar i företag i Norden med fokus på värdeskapande genom tillväxt, strategisk utveckling och operationella förbättringar. Sedan start i 2003 har Altor fonderna investerat i över 30 bolag och genomfört mer än 30 tilläggsförvärv.

Våra senaste nyheter

Prenumerera på vår rss

ONE Nordic sköter den offentliga belysningen i Kalmar län

Trafikverket har anlitat ONE Nordic AB för att sköta drift och underhåll av den offentliga belysningen i Kalmar län. Den offentliga belysningen omfattar cirka 10 000 ljuspunkter som lyser upp gator, vägar, gångvägar, cykelvägar, tunnlar, anläggningar och parker. Avtalet är värt cirka 20 miljoner kronor och gäller under perioden 2022-2023, med en möjlig förlängning på 4 år. Avtalet med Trafikverket innebär att ONE Nordic stärker sin position i regionen och kommer rekrytera flertalet belysningsmontörer och projektledare i Kalmar län.

ONE Nordic sköter den offentliga belysningen i Kalmar län

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska ONE Nordic byta ut runt en miljon elmätare som finns installerade hos Ellevios kunder - i hushåll, företag och i offentliga anläggningar. Hittills har ONE Nordic installerat nya smarta elmätare* i större delen av Storstockholm, Västkusten, Värmland och Hälsingland/Dalarna. De områden som återstår kan man se på Ellevios hemsida: https://mittelmatarbyte.ellevio.se. Samtliga elmätare ska vara utbytta till årsskiftet 2023/2024. Projektet har de 2 senaste åren flutit på enligt plan, detta trots utmaningar med covid-restriktioner och global komponentbrist.

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

Fler nyheter

Visa alla