ONE

Kunskap som ger energi

EnergiDirigent kapade sågverkets kostnader

E.ON ES Nyhet

- Vi har sänkt elkostnaden med cirka 100 000 kronor per år, säger Robert Boström, el-chef på Martinsons, när han beskriver den ekonomiska framgången efter att sågen installerat styrsystemet EnergiDirigent.

Martinsons är ett sågverk specialiserat på att utveckla komplexa byggelement, bland annat limträkonstruktioner. De har totalt 430 anställda på sina tre anläggningar. Ett aktuellt byggprojekt där Martinsons limträ utgör den bärande delen är Sveriges största innebandyhall i Varberg.

När Martinsons i Bygdsiljum installerade E.ON ES produkt EnergiDirigent år 2005 hoppades Robert Boström kunna sänka effektuttaget från 4,6 till 4,3 megawatt.
- I och med att vi kontinuerligt bygger om och bygger till i produktionen så har vi idag ett effektuttag på 4,85 megawatt. Under samma tid har vi också ökat produktionen.

Ny såglinje och ett nytt justerverk är ett par av nyheterna. Det har ökat sågens effektivitet liksom energibehovet – från 20 000 megawattimmar 2005 till dagens 21 000.

Sågverksindustrin särskilt lämpad

EnergiDirigent är ett mät, styr- och övervakningssystem som mäter totalförbrukningen och styr via det lokala nätverket. Christer Åkerblom, ansvarig för E.ON ES produkter inom energieffektivisering, berättar att sågverksindustrin är särskilt lämpad för att använda EnergiDirigent.
- Processen för att torka virket är väldigt energikrävande för sågverken. Genom EnergiDirigent håller du nere toppförbrukningen och får ett jämnare uttag.

Systemet minskar i första hand varvtalet på torkfläktarna när såglinjerna startar och effektbehovet är som störst. På så sätt kan effektabonnemanget liksom elkostnaden hållas nere.

- Ursprungligen hade vi 29 styrpunkter. Sen dess har vi ändrat och effektiviserat utrustningen för befuktning. Nu klarar vi oss med arton styrpunkter, säger Robert Boström.

Installationen betalade sig på två år

Sedan installationen har systemet fungerat stabilt‚ såväl hårdvara som programvara. Vid installationen 2005 visade kalkylen att investeringen skulle vara betald på två år. Det tredje året skulle förtjänsten komma, cirka 100 000 kronor per år.
- Så blev det också, även om vi inte helt klarade målet med att sänka effektförbrukningen. Men det beror på att vi ändrat utrustning och ökat produktionen, poängterar Robert Boström.

Våra senaste nyheter

Prenumerera på vår rss

ONE Nordic vinner Sveriges största kontrakt för nästa generation smarta mätare

Ellevio, ett av Sveriges största elnätsbolag, har valt ONE Nordic AB för införandet av nya intelligenta lösningar för energimätning. I hård konkurrens vann ONE Nordic det prestigefulla helhetsuppdraget som inkluderar utbyte av ca 960 000 elmätare till nästa generations smarta elmätare, uppsättning av centrala IT-system samt insamling- och kvalitésäkring av mätdata. Det 10-åriga avtalet i miljardklassen, med möjlighet till förlängning på 6 år, ger ONE Nordic positionen som den ledande mättekniska helhetsleverantören i Sverige.

ONE Nordic vinner Sveriges största kontrakt för nästa generation smarta mätare

Fler nyheter

Visa alla