ONE

Kunskap som ger energi

ONE Nordic vinner Sveriges största kontrakt för nästa generation smarta mätare

Ellevio, ett av Sveriges största elnätsbolag, har valt ONE Nordic AB för införandet av nya intelligenta lösningar för energimätning. I hård konkurrens vann ONE Nordic det prestigefulla helhetsuppdraget som inkluderar utbyte av ca 960 000 elmätare till nästa generations smarta elmätare, uppsättning av centrala IT-system samt insamling- och kvalitésäkring av mätdata. Det 10-åriga avtalet i miljardklassen, med möjlighet till förlängning på 6 år, ger ONE Nordic positionen som den ledande mättekniska helhetsleverantören i Sverige.

På bilden: Johan Lindehag, CEO på Ellevio och Jonas Arvidsson, vd på ONE Nordic.

− Med ny kommunikationsteknologi, avancerade smarta elmätare, säkerhetslösningar i framkant samt hög grad av automatisering tar ONE Nordic mätdatainsamlingen till nästa nivå. I samarbete med vår mätarleverantör, kan vi förse Ellevio med en av de mest avancerade lösningarna för hantering av smarta mätare på marknaden. Affären kommer att sysselsätta drygt 150 av våra ingenjörer samt tekniker i fält som ska trygga en snabb och problemfri installation hos Ellevio’s kunder. Mätarbyten påbörjas under våren 2020 och kommer pågå fram till årsskiftet 2023-2024. ONE Nordic som genom åren utfört storskaliga projekt i Sverige har både erfarenheten och organisationen för att hantera dessa komplexa uppdrag. Vi är mycket stolta och hedrade över Ellevios förtroende, säger Jonas Arvidsson CEO för ONE Nordic-koncernen.

Efter en omfattande och global upphandling, kom Ellevio fram till att ONE Nordics erbjudande är den bästa kombinationen av en flexibel, framtidsäker och samtidigt tekniskt avancerad lösning med konkurrenskraftiga ekonomiska villkor. Lösningen kommer inte bara att lyfta Ellevios mätdatahantering till en ny nivå och ge dem möjlighet att erbjuda deras kunder realtidstjänster, utan den kommer även kunna göra det möjligt för Ellevio att få mer information om tillståndet i sina elnät. Det möjliggör en effektiv och tillförlitlig drift med färre och kortare avbrott. Den nya smarta mätlösningen är ett viktigt och stort steg när det kommer till att föra Ellevio till nästa nivå av digitalisering och smarta elnät samt ger förutsättningar att möta de krav som det nya energisamhället efterfrågar.

– Partnerskap är någonting som vi på Ellevio värderar högt och har fokuserat på under hela upphandlingsprocessen. Komplexa infrastrukturprogram som detta kräver ett starkt och transparant samarbete för att lyckas, och vi är både nöjda och förväntansfulla med vårt val av ONE Nordic som vår huvudleverantör och partner i detta avtal tillsammans med Sagemcom, säger Johan Lindehag.

Fakta om lösningen
Ellevios nya AMM-lösning består av ONE Nordics system och tjänster för hantering av smarta mätare och inkluderar, insamlingssystem, kundportal, kommunikationslösning samt system för rollout och kundtjänst. Lösningen integreras med intelligenta elmätare och system från, i huvudsak, mätartillverkaren Sagemcom.

_________________________________________________________________________

För mer information kontakta:
Jonas Arvidsson, Vd, ONE Nordic
Tel: +0703 04 09 70

Markus Tobé, presskontakt Ellevio
Tel: 070-875 89 47

OM ONE Nordic
Mer info: www.one-nordic.se

OM Ellevio
Mer info: www.ellevio.se

Om Sagemcom
Mer info: www.sagemcom.com 

_________________________________________________________________________

Om ONE Nordic
ONE Nordic är en av Sveriges ledande leverantörer av tekniska konsulttjänster, entreprenader och service inom energi- och industrisektorn.

Bolaget ägs av Altor Fund III.

ONE Nordic har cirka 1 000 medarbetare och omsätter ca 2 miljarder SEK. Huvudkontoret ligger i Malmö.

Med vår rikstäckande organisation och lokala kännedom tar vi ansvar för och levererar högklassiga tjänster och lösningar till energiproducenter, distributörer och energianvändare. Vi har marknadens bästa kompetens för att utveckla, bygga, modernisera, optimera och underhålla kundernas anläggningar. Vi arbetar bland annat med de största aktörerna i branschen och tillsammans utvecklar vi hållbara energisystem.

Mer information finns på one-nordic.se.

Våra senaste nyheter

Prenumerera på vår rss

ONE Nordic säkrar avtal värt en halv miljard med Ellevio

År 2018 vann ONE Nordic AB det prestigefulla femårsavtalet avseende drift och underhåll samt mindre om- och tillbyggnationer av Ellevio AB:s elnät och nätstationer i Värmland, Skaraborg och Bergslagen. Nu har Ellevio valt att även lösa in avtalsoptionen på 2,5 år, vilket innebär att ONE Nordic säkrat avtalet fram till 30 juni 2025. Optionen är värd runt en halv miljard SEK. Avtalsförlängningen innebär att ONE Nordic befäster och stärker sin position och närvaro i regionen än mer.

ONE Nordic säkrar avtal värt en halv miljard med Ellevio

ONE Nordic en viktig nyckelspelare när Fortum gör stor dammsäkerhetssatsning i vattenkraftverk

Då Fortum Sverige AB investerar stort i att förbättra dammsäkerheten i det 100-åriga vattenkraftverket Forshuvud har ONE Nordic erhållit uppdraget att byta ut den föråldrade el-och kontrollutrustning som styr dammluckornas drift- och säkerhetssystemen i kraftverket. Projektet pågår i cirka 3 år och är värt ca 10 MSEK. Detta projekt och flertalet andra likvärdiga bidrar till att ONE Nordic nu behöver anställa ytterligare 30 ingenjörer och tekniker dedikerade till bolagets vattenkraftverksamhet.

Läs mer om dammsäkerhetsprojektet för Fortum

Fler nyheter

Visa alla