ONE

Kunskap som ger energi

Ulricehamns Energi väljer ONE Nordic för utbyte av fjärrvärme- och elmätare

Ulricehamns Energi AB har valt att anlita ONE Nordic för utbyte av 9 000 elmätare och 400 fjärrvärmemätare, samt system för efterföljande insamling av mätdata från samtliga mätare i åtta år framöver. Mätarna, som finns installerade hos privatpersoner, företag och i offentliga anläggningar, ska vara utbytta till årsskiftet 2023/2024. ONE Nordic, som idag ansvarar för att byta ut cirka 40 procent av Sveriges alla elmätare åt andra nätägare, kan erbjuda Ulricehamns Energi ett tids- och kostnadseffektivt projekt med hjälp av redan etablerade processer, system och metoder samt lokala arbetsstyrkor.

Ulricehamns Energi måste, liksom alla nätbolag i Sverige, byta ut alla elmätare till nya smarta mätare för att uppnå Riskdagens nya krav på moderna funktioner som ger konsumenter bättre förutsättningar att minska både energiförbrukning och kostnader. Alla Sveriges elmätare, cirka 5 miljoner, skall bytas senast den 31 december 2024.

Ulricehamns Energi passar även på att byta ut alla fjärrvärmemätare i samband med elmätarbytet. Detta för att få en heltäckande modern lösning för insamling av mätdata, där både mätare för el och fjärrvärme kan kommunicera med insamlingscentralen via NB-IoT-teknik (Narrowband Internet of Things). Den nya tekniken kännetecknas av bättre inomhus- och utomhustäckning, lägre energiåtgång och låg installationskostnad. De mätare som Ulricehamns Energi valt att installera för mätning av el är av fabrikat Iskraemeco. För fjärrvärme har man valt fabrikatet Kamstrup.

- Vi är glada och stolta över att Ulricehamns Energi har valt ONE Nordics upparbetade koncept inom Smart Mätning. Vi har lagt ner mycket tid på att utveckla konceptet för att ge våra kunder en effektiv mätarutrullning med hög slutkundsnöjdhet, smarta och automatiserade system och kvalitativ service och support. Vi ser framåt emot ett spännande projekt och ett fint samarbete med Ulricehamns Energi, säger Anders Malmberg, affärsområdeschef Mätteknik på ONE Nordic.

- Vi på Ulricehamns Energi  är mycket nöjda med den avtalslösning som ONE Nordic har erbjudit oss och våra kunder. Den nya smarta mätlösningen är ett viktigt och stort steg när det kommer till att föra Ulricehamn till nästa nivå av digitalisering och smarta elnät samt ger förutsättningar att möta de krav som det nya energisamhället efterfrågar - säger Marcus Pirsko, Elnätschef på Ulricehamns Energi.

För mer information
Anders Malmberg,  affärsområdeschef Mätteknik på ONE Nordic
Tel:  0706-15-55-87
Email:  anders.malmberg@one-nordic.se

Våra senaste nyheter

Prenumerera på vår rss

ONE Nordic sköter den offentliga belysningen i Kalmar län

Trafikverket har anlitat ONE Nordic AB för att sköta drift och underhåll av den offentliga belysningen i Kalmar län. Den offentliga belysningen omfattar cirka 10 000 ljuspunkter som lyser upp gator, vägar, gångvägar, cykelvägar, tunnlar, anläggningar och parker. Avtalet är värt cirka 20 miljoner kronor och gäller under perioden 2022-2023, med en möjlig förlängning på 4 år. Avtalet med Trafikverket innebär att ONE Nordic stärker sin position i regionen och kommer rekrytera flertalet belysningsmontörer och projektledare i Kalmar län.

ONE Nordic sköter den offentliga belysningen i Kalmar län

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska ONE Nordic byta ut runt en miljon elmätare som finns installerade hos Ellevios kunder - i hushåll, företag och i offentliga anläggningar. Hittills har ONE Nordic installerat nya smarta elmätare* i större delen av Storstockholm, Västkusten, Värmland och Hälsingland/Dalarna. De områden som återstår kan man se på Ellevios hemsida: https://mittelmatarbyte.ellevio.se. Samtliga elmätare ska vara utbytta till årsskiftet 2023/2024. Projektet har de 2 senaste åren flutit på enligt plan, detta trots utmaningar med covid-restriktioner och global komponentbrist.

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

Fler nyheter

Visa alla