Gå till huvudinnehållet

Distributionselektriker/Tekniker

Arbetet som distributionselektriker/tekniker hos oss innebär att du arbetar fritt och utför praktiska uppgifter i fält - oftast med egen servicebil och egna verktyg.

Kabel 3 Header

Du arbetar med felavhjälpning, reparationer, underhåll, ny- och ombyggnationer inom både hög- och lågspänning. Arbetet är brett och variationsrikt och utförs mestadels utomhus. Du arbetar både självständigt, och i team bestående av andra montörer/tekniker, maskinister, beredare och projektledare.  

Som distributionselektriker/tekniker kan man arbeta inom många olika områden såsom distribution/elnät, stationer, regionledningar, industri, belysning, trafik, vattenkraft, energimätning. Bredden gör att det finns många möjligheter att antingen specialisera sig inom ett område eller vidareutveckla sig inom flera.

Vad krävs för att arbeta som Distributionselektriker/Tekniker?

Du har en avslutad gymnasieutbildning inom el- och energiprogrammet alternativt yrkeshögskole- eller högskoleutbildning med inriktning el/elkraft. Det är en merit om du har relevant arbetslivserfarenhet och teknisk kompetens. För arbete inom vissa teknikområden, såsom stationstekniker och industrimontör, behövs vidareutbildning och flerårig erfarenhet.

För att arbeta som montör/tekniker är det viktigt att du har en hög säkerhetsmedvetenhet och är professionell i ditt agerande och i mötet med kunden. Noggrannhet och god struktur är viktiga egenskaper för att lyckas i arbetet. Du har B-körkort och god körvana. Du måste även kunna tala och skriva på svenska p.g.a elsäkerhet och kunddokumentation.

Hur utbildar jag mig?

Det finns både gymnasieutbildningar och YH utbildningar för dig som vill utbilda dig till montör/tekniker. Vi har även egna utbildningar och lärlingsprogram.

Läs om våra skolsamarbeten

Läs mer om olika utbildningar på Energiföretagens hemsida