Gå till huvudinnehållet

Fredrik, arbetsledare och vattenkraftstekniker inom vattenkraft

Som arbetsledare och vattenkraftstekniker på ONE Nordic, Sveriges största fristående underhållsbolag inom vattenkraft, ansvarar Fredrik för alla de vattenkraftverk som ONE Nordic underhåller i övre Klarälven.

Fredrik L Vattenkraft

- Som vattenkraftstekniker eller drifttekniker som det också kallas, utför man periodiskt underhåll och övervakar processer i vattenkraftkraftstationen. Periodiskt underhåll innebär underhållsarbete som utförs med olika tidsintervaller på systemen i anläggningen. Att övervaka och styra driften gör man i ett kontrollrum eller på en driftcentral. I jobbet ingår också att besikta anläggningar, dammen och utföra kvalitetskontroller, att felsöka och värdera data som du sedan ska dokumentera. Det är med andra ord väldigt varierande arbetsuppgifter. Ena dagen kan man utföra bestämda ronderingar ovan jord till att nästa dag felsöka något 1km under jord i en vattenkrafttunnel. Och sommartid kan man hamna på dammen och dra bort flyttuvor och förtöjda dem i land så att de inte fastnar i dammluckorna (se film när Fredrik utför detta jobb).

- Nu har jag precis bytt tjänst och blivit arbetsledare på alla vattenkraftanläggningar i övre Klarälven från den 1 november 2022 - så nu står jag återigen inför nya utmaningar vilket är jätteroligt.

- Jag trivs väldigt bra med att arbeta på ONE Nordic; trevliga kollegor, högt i tak och ett varierande, tekniskt och självständigt arbete.

Vad har du för bakgrund?

Fredrik gick Fordon och transportprogrammet på gymnasiet och arbetade därefter i 15 år  som bilmekaniker och några år som försäljare av fyrhjulingar, skotrar samt grönytemaskiner. När ONE Nordic sökte vattenkraftstekniker tyckte han att det lät spännande och bestämde sig för att söka. Den gedigna tekniska bakgrunden som Fredrik har passar perfekt för en tjänst som vattenkraftstekniker där en stor del av arbetet består av teknisk problemlösning. För att få arbeta på vattenkraftanläggningarna ordnade ONE Nordic att han fick de säkerhetsutbildningar som branschen kräver; ESA (Elsäkerhetsföreskrifter), Hjärt- och lungräddning, Heta Arbeten, Arbete på väg och Dammsäkerhet. 

Vad tyckte du om att medverka i ONE Challenge-filmen och att tävla puckelpiststjärnan Walter Wallberg?

- Det var väldigt roligt att få köra en tävling mot Walter. Som sagt den ena dagen är inte den andra lik på ONE Nordic…