Gå till huvudinnehållet

Linus berättar om det spännande och omväxlande yrket som elnätsdesigner (även kallat beredningstekniker)

Jag gick elprogrammet i gymnasiet och började därefter jobba som montör inom gatubelysning i Malmö. Efter 10 år i den rollen kände jag att det var dags att testa på något nytt och sökte till ONE Nordics traineeprogram för Elnätsdesigners (även kallat beredningstekniker). Numer arbetar jag som elnätsdesigner på heltid.

Linus Trane Webb

Vad innebär jobbet som elnätsdesigner (även kallat beredningstekniker)?

Mitt jobb som elnätsdesigner på ONE Nordic innebär att jag tar jobbet från beställning till utförande och ser till att underlag, material och tillstånd är på plats när det ska utföras. En genomsnittlig dag är jag ute i fält och tar en titt på förutsättningarna för de jobben som ska utföras, har en dialog med både beställare och kund för att hitta bästa lösningarna på eventuella hinder som kan dyka upp längs vägen. Och jag bistår med tekniska lösningar, nätberäkningar etc. Att dokumentera hur jobbet faktiskt blev vid klarställande ingår också i en typisk arbetsdag.

Det roligaste med att jobba som elnätsdesigner är bredden på kunskap som man skaffar sig varje dag. En duktig elnätsdesigner kan mycket, men är ändå aldrig fullärd. Det är ett väldigt omväxlande jobb, inget jobb eller dag är den andra lik och man lär sig något nytt hela tiden. Oavsett om uppdraget handlar om att planera och utreda framdragning av el till ett 10-våningshus eller ett kolonilottsområde, att bygga en ny ledningsgata eller utföra en mindre kabelförläggning i stan (se bild), så får man alltid ny kunskap och erfarenheter med sig som är nyttiga för framtiden.

Vad tycker du om traineeprogrammet för elnätsdesigners, ONE Nordic och energibranschen i stort?

Jag tycker traineeprogrammet för elnätsdesigners var en jättebra språngbräda in i en ny roll i en bransch som är under konstant utveckling och som har många nya utmaningar att handskas med (elsäkerhet och leveranskvalitet för att nämna två). Programmet har ett bra upplägg för att kunna ta in allt det teoretiska och sedan praktisera det ute på fält, inlärningskurvan är brant uppför men man har alltid stöttning hos kollegor och traineekollegor som man kan diskutera med. Det bästa med ONE Nordic är att det finns en otrolig teknisk och kommersiell kompetens inom bolaget som täcker hela området från ax till limpa inom distributionsnätområdet; man kan alltid känns sig trygg med att där finns kollegor som kan hjälpa en med sina frågor.