Gå till huvudinnehållet

Mikael, distributionselektriker inom vindparksnät, lokal- och regionnät

Mikael arbetar som distributionselektriker på ONE Nordics dotterbolag Lapplands Elnät. Mikael är utbildad distributionselektriker vid yrkeshögskolan i Jokkmokk. Han menar att det fina med att jobba som distributionselektriker är att ingen dag är den andra lik. Det finns inget ”typiskt” uppdrag. I arbetet ingår allt från rondering i ett ställverk, problemlösning och felavhjälpning av diverse slag, utföra en felsökning på en kabel och att till och med renovera ett nedbrunnet vindkraftsverk. Omväxling förnöjer. Det roliga är att man även kan få köra snöskoter på jobbet när man ska ut på uppdrag i otillgänglig terräng.

3L2A8541

ONE Nordics dotterbolag Lapplands Elnät AB är verksamt inom energisektorn i norra Sverige och är en ledande leverantör av drift- och underhållstjänster samt entreprenadprojekt inom lokal- och regionnät samt vindkraft.

- Min bror arbetade tidigare på Lapplands Elnät. Han trivdes på bolaget och i energibranschen och tipsade mig om att söka till yrkeshögskolan för distributionselektriker. Efter utbildningen praktiserade jag på lite olika företag. Bland annat på Lapplands Elnät. Här trivdes jag bäst och blev kvar. Och jag trivs fortfarande! Det är bra atmosfär, bra kollegor och man har nära kontakt med projektledare och chefer. 

- Det fina med att arbeta på Lapplands Elnät och i som distributionselektriker är att ingen dag är den andra lik. Det finns inget ”typiskt” uppdrag. I arbetet ingår allt från rondering i ett ställverk, problemlösning och felavhjälpning av diverse slag, utföra en felsökning på en kabel och att till och med renovera ett nedbrunnet vindkraftsverk. Omväxling förnöjer. Det roliga är att man även kan få köra snöskoter på jobbet när man ska ut på uppdrag i otillgänglig terräng.

Vad tyckte du om att medverka i ONE Challenge-filmen och att tävla mot skotercrossproffset Elina Öhman?

- Att spela in ONE Challenge-filmen var väldigt långt utanför min "comfort zone", men jag är glad att jag gjorde det! Det var en väldigt kul ny upplevelse.