Gå till huvudinnehållet

Calle arbetar som arbetsledare för seriebytet i våra två större belysningsavtal för Stockholms Stad

2021-10-04

Dags för ny traineeblogg! Senast skrev jag om hur jag i mitt uppdrag i Segeltorp fått ansvaret som arbetsledare för seriebytet i våra två större belysningsavtal för Stockholms Stad. Det börjar närma sig slutet av seriebytesprojektet, så jag tänker ägna detta blogginlägg åt en utvärdering om vad jag lärt mig, vad jag fått göra och hur det gått.

Carl Johan Arvidsson Webb

För de oinvigda innebär seriebyte av lampor, eller ljuskällor som det egentligen heter, att man över ett område byter ut samtliga ljuskällor på en gång. Detta i förebyggande syfte oavsett om de i bytets stund fungerar eller ej   för att hålla anläggningen lysande (en ordvits som används dagligen). I detta specifika seriebyte har vi bytt över 15 000 ljuskällor, med majoriteten på Södermalm i Stockholm. Det har erbjudit många utmaningar, en del man kunde förutse och förbereda sig för, andra mer oväntade. Några axplock av allt som involverats i arbetet från kontoret är framtagning av underlag för vilka ljuskällor och montage som ska bytas, genomgång av dessa och vilka förutsättningar som krävs för att kunna arbeta effektivt, inköp av ljuskällorna och planera kapacitet med montörer och liftar. Detta innan en enda lampa har bytts. Ute i fält jobbar man två-och-två när man byter, för att kunna hålla ett bra tempo kan en dokumentera samtidigt som den andre byter ljuskälla. På ett sådant team hinner man med lite drygt 500 stycken byten på en vecka, och med varierande teamstyrkor på 1-3 team per vecka har vi lagt en plan på att bli klara första veckan i oktober. Där har blivit några omplaneringar längs vägen efter behov, men det ser faktiskt ut att klaffa till sist! Efter att våra montörer har utfört fältarbetet ska underlag sammanställas åt staden som är beställare, virtuella kartor ska uppdateras med information, efterkontroller utförs och arbetet ska faktureras. Det krävs en stor insats för att utföra projektet på ett lyckat sätt, och många människor har varit involverade, såväl från vårt kontors, våra montörers och våra beställares sida. Man blir lite stolt när det går bra.

Projektet var något jag aldrig kommit i närheten av att arbeta med tidigare; men jag tror det är viktigt att vara öppen för att lära sig nya grejer och våga ta hjälp av sina kollegor som kan. Med hjälp av några nyvunna kunskapsinsikter från projektledarutbildningen vi fått på traineeprogrammet var det med spänning jag gick in i rollen som arbetsledare. Det har varit skitroligt att få lära av såväl våra montörer, som är erfarna och kunniga inom allt det tekniska, som de andra på kontoret, som varit tillgängliga för att hjälpa mig ta rätt nästa steg. Jag har lärt mig en hel del från våra möten med beställare också, noggrannhet och seriositet är viktigt i ett arbete som spelar roll för en hel stads invånare. När alla vi har samarbetat för att göra ett gott jobb har det gått riktigt bra. En häftig resa att få vara med på, genom ett helt projekt! Under oktober slutförs det sista av seriebytet för Stockholm Innerstad och Västerort för det här året, och det kommer som Vanheden i Jönssonligan sa bli alldeles…

...LYSANDE :)!

//Calle

Belysning