Gå till huvudinnehållet

Farman berättar om driftsättning av en temporär transformator

2018-11-01

Veckans fältpraktik började med att vi åkte till ställverket där vi har jobbat med att installera en temporär transformator och nu denna veckan var det dags att driftsätta den.

Farman Transformator

Under idrifttagningen togs stickprov med beställare, provare och samordnare så att alla skydd fungerade och strömriktning stämmer. Driftsättningen gick så bra att man blev tårögd; det hela spänningssattes på måndagen och på tisdagen lades last på.

På bilden ovan ser ni mig och den "lilla" transformatorn som är temporärt installerad. 
Resten av veckan hade vi ännu roligare och spännande på vårt traineeuppdrag. Vi besökte en vattenkraftstation där vi fick se och lära oss hur en vattenkraftstation fungerar och producerar el. Denna vattenkraftstation har tre aggregat med en total produktion på 80-90MW. Turbinen är av kaplanturbiner och fallhöjden ligger på 15 meter. 

Även här är säkerheten en viktig punkt och riskanalyser ska alltid göras innan påbörjat arbete för att minska riskerna för olyckor. Rätt kläder och kommunikation är nyckeln till ett säkert arbete.

På fredagen var det APT (arbetsplatsträff), där vi gick igenom planering och ekonomi och även körde trekamp. Tyvärr har jag ingen bild, men mitt lag vann faktiskt. Här nedan ser ni bilder på vattenflödet på 15 meter fallhöjd och en fin utsikt. 
 
Till nästa gång…./Farman​​

vattenflöde

Vattenflöde