Gå till huvudinnehållet

Filip byter studielivet på KTH mot traineearbete i energibranschen

2022-04-22

Så som för många andra lockades jag till ONE Nordics traineeprogram för att jag vill vara med och påverka i energiomställningen i positiv riktning, och detta känner jag absolut är levande i allra högsta grad där jag hamnat!

Filip Webb

Hallå allesammans! Nu är det dags igen för årets upplaga av trainees att dela med sig av sig själva, sina intryck och erfarenheter under vårt första år här på ONE Nordic. Jag accepterade uppgiften att bli nummer 1 i turordningen, men det gäller ju att testa på nya saker och bli bekväm med sina obekvämligheter! Min erfarenhet av att ”blogga” är minst sagt bristfällig (trots att jag är ett barn av den digital åldern) men nu ska jag ändå försöka ge er alla en bra inblick i mina fem första veckor här på ONE enligt bästa förmåga.  

Vi börjar med lite kortfattat om mig! I höstas tog jag examen från KTH med en inriktning i hållbar energiteknik. Så som för många andra lockades jag till ONE Nordics traineeprogram för att jag vill vara med och påverka i energiomställningen i positiv riktning, och detta känner jag absolut är levande i allra högsta grad där jag hamnat! På fritiden annars är det dataspel, gym och fotbollsintresse som gäller. Jag håller stolt på Tottenham Hotspurs vilket, för er som är fotbollsintresserade, kan tyckas kännetecknas som något självskadligt beteende. Detta är jag medveten om så om ni ser mig och vill retas lite så får ni gärna göra det men räkna med en liten godhjärtad tillbaka-kaka.

Bild på Filip

Pose – ”Se ut som att du vet vad du håller på med” – Isak Carlsson, f.d. Trainee. Efter genomförd riskanalys kom min montörskollega fram till att jag denna gång inte behövde ha hjälm på inne i ställverket.

Så nu har man slängts in i verkligheten från den akademiska världen; från studielivet i Stockholm till traineearbete på ONE Nordic serviceavdelning i Norrköping. Det är sannerligen en stor justering. Som en klassisk nattuggla kan jag inte längre vara vaken in på småtimmarna. Nu är det ordning och reda som gäller. Kvällsteet har blivit grönt te, för koffein är ju tydligen dåligt för sömnen. Väckarklockan har gått från att vara avstängd, till att stå på väckning 05:40 för att därefter påbörja arbetsdagen kl 07.00. Nog ska det bli en vuxen människa av mig ändå. Men det stora med att börja på ONE Nordic och vara ute i fält med alla oerhört trevliga kollegor är trots allt att se hur verkligheten faktiskt ser ut. Jag har på kort tid lärt mig otroligt mycket om hur kablar dras, hur ställverk ser ut och fungerar, hur fräsning och slingläggning görs, hur trafikljussignaler fungerar och mycket mer. Jag kommer kanske aldrig bli en expert på hur allt detta går till och fungerar i detalj, men jag har fått otroligt mycket mer uppskattning för det arbete som görs och uppskattar verkligen att ha fått möjligheten att vara med!

Tåg

En av ONE Nordics serviceavdelning i Norrköpings stora styrkor är dess diversitet i verksamhetsområden. Här undersöks en el-incident vid den lokala vagnhallen.

Under den kommande perioden kommer jag börja lära mig mer om själva projektledandet, där främst min mentor Samir men även alla andra projektledare, beredare och arbetsledare här i Norrköping kommer hjälpa till med att visa vägen framåt. Jag är fortfarande extremt ny i skorna och har mycket att lära, men det ser jag fram emot väldigt mycket. Traineeperioden marscherar framåt i rask takt och nu gäller det att vara ödmjuk och nyfiken inför allt nytt och gammalt likaså. Denna tid kommer vara riktigt rolig och gå väldigt snabbt så varje dag måste tas tillvara på!

//Filip