Gå till huvudinnehållet

Isak tycker det är ovärderligt att få gå utbildningar parallellt med praktik

2022-04-28

Äntligen är det dags för mitt första inlägg här på traineebloggen, och det ska bli roligt att få dela med sig av mina upplevelser och intryck. Mycket har hänt sedan fem färska traineer träffades för första gången en kylig tisdag i februari på huvudkontoret i Hyllie, Malmö. De första veckorna har präglats av praktiskt arbete på regionnätet och utbildningar vid bl.a. huvudkontoret i Hyllie och på Höörs Gästgifwaregård.

Isak Webb

Utbildningarna som vi tagit del av tycker jag har innehållit en god blandning av teori och även hur man omsätter teorin i praktiken. Det har varit flertalet aha-upplevelser under utbildningarna, inte minst under projekt- & ledarskapsutbildningen och DUS-utbildningen (Drift, Underhåll och Service). Lejonparten av den praktiska delen utgjordes på regionnätet där jag fick gå bredvid duktiga AMS/AUS montörer i fält. De utför sina arbeten med spänning påslagen. Vi utförde byten av kraftledningsstolpar för ett elnätsbolags räkning för att säkra framtida drift på nätet. Det är häftigt att vara en del av upprustningen av elnätet, en upprustning som är viktig för att Sveriges energikapacitet ska kunna öka när vi mer och mer går över till fossilfitt samhälle. Att praktiskt kunna bidra till en hållbar omställning är otroligt kul, på riktigt.

Regionnät

Jag tyckte att ledarskapsutbildningen var något utöver det vanliga och förhoppningsvis är ni läsare mer nyfikna på vad ledarskapsutbildningen handlade om. Vi i traineegruppen spenderade tillsammans med andra kollegor tre välplanerade heldagar på Höörs Gästgifwaregård. Utbildningen berikades med utbyte av erfarenheter från verkliga scenarion där de modeller och tankar som vi lärde oss under utbildningen kan appliceras. Jag tyckte att det var ett bra upplägg eftersom utbildningen varvades med teori och praktik, vilket jag anser vara nyckeln för ett effektivt lärande. Föreläsaren gav oss verktyg och nycklar under utbildningen och gjorde oss mer medvetna om hur vi fungerar utifrån olika perspektiv. Detta var otroligt nyttigt och belyste hur beteenden hos olika individer och grupper påverkar förutsättningarna och svårigheterna när det gäller ledarskap. Efter tre intensiva dagar har jag fler verktyg i min verktygslåda att använda för att nästla ut och förebygga många knutar som kan uppstå i rollen som projektledare. Jag tar med flertalet konkreta lärdomarna bl.a. hur man som projektledare ska ge konkret feedback och hur man utövar aktivt lyssnande för att lösa problem. Man kan ganska enkelt säga att vi lämnade Höörs Gästgifwaregård rikare än när vi kom.

Enligt mig är det ovärderligt att få gå utbildningar parallellt med praktik då det ger mig möjligheten att snabbt omsätta och testa de nyvunna teoretiska kunskaperna i praktiken.

//Isak