Gå till huvudinnehållet

Jon uppskattar att han får vara en härlig blandning av specialist och generalist i sitt arbete

2021-04-14 Carl Johan Arvidsson Webb

Hej,

nu är det ungefär två månader sedan ni hörde från mig senast, och man kan verkligen säga att mycket har hänt sedan dess. Även om det ibland känns som att livet har satts på paus i spåren av Covid, tuffar energibranschen i allra högsta grad på. Jag har sedan årsskiftet arbetat helt hemifrån. Nedan ser ni en jämförelsebild på min setup hemma jämfört med den på kontoret. Den första är inte fullt lika ergonomisk som den andra, men det funkar bra. Jag är tacksam över att jag har ett jobb som möjliggör hemmajobb, men längtar verkligen till att kunna gå tillbaka till kontoret på regelbunden basis.

Kontor

Kontor

Utöver att jag blivit mer bekväm i min roll (PMO-manager i ett av Sveriges största utrullningsprojekt av nya smarta elmätare) som jag beskrev i mitt förra blogginlägg, har jag även fått möjlighet att driva och planera andra projekt. Bland annat är jag en del av förberedelserna av OCP 1 (Operational Checkpoint 1), som i breda penseldrag handlar om att säkerställa att de elmätare vi hittills installeras faktiskt fungerar som de ska i drift. OCP:n visar att man inte bara kan fokusera på vad som ligger framför en, utan att man också måste ta ett steg tillbaka och verkligen säkerställa att man gör rätt saker till hög kvalitet. Jag är även en del av den release av nya elmätartyper för industriellt bruk som vi kommer genomföra under våren, vilket inneburit ett tätt samarbete med vår franska samarbetspartner som utvecklar den faktiska elmätaren. Under den senaste tiden har jag även fått stötta upp vår rollout-organisation i kvalitetsarbetet. Jag tycker verkligen det här är tjusningen med min roll som PMO-manager; att jag får vara med i arbetet i flera projekt, vilket samtidigt gör att jag lär känna organisationen på riktigt. Man får vara en härlig blandning av specialist och generalist samtidigt, något som verkligen passar mig.

Utöver allt detta har vi även haft kontinuerlig utbildning med traineegänget. I början av mars hade vi en tredagars ledarskapsutbildning på en kursgård utanför Stockholm (något som Jessica beskrev mer i detalj i sitt blogginlägg) och vid senaste utbildningen fick vi en genomgång i att driva DUS (Drift Underhåll och Service) avtal som verkligen är en av ONE Nordics hörnstenar i verksamheten. Personligen tycker jag att kontinuerlig utbildning parallellt med arbetet är helt ovärderligt. Innan jag tog min examen funderade jag mycket på hur omställning mellan plugget och arbetslivet skulle gå. Min tydliga uppfattning är att traineeprogrammet verkligen har hjälpt till att göra den övergången så friktionsfri som möjligt. Man känner sig utmanad och uppskattad, samtidigt som vi får utbildningar som vi enkelt kan omsätta i våra verkliga projekt. Kanonbra kombo!

//Jon