Gå till huvudinnehållet

Simon berättar om sina senaste veckor inom mätteknik

2018-12-03

Hej! Nu har det gått ett tag sedan ni såg mig sist, ute på fältpraktik. Jag har fått flytta in i mitt kontor i Sege, och tur är väl det nu när vintern har nått ända ner till Skåne med kyla och regn. Mysigt har det i alla fall blivit när vi fått upp adventsljusstakarna i fönstren!

Simon Kontor Advent

De senaste veckorna har jag varit runt på kontoret och följt vardagen för ingenjörer, utvecklare, projekttekniker och systemoperatörer och börjar nu få en bild av vad vi sysslar med på mätteknik. Även om insamlingen av mätdata till stor del är automatiserad är det mycket arbete som måste till för att det ska fungera. Vardagen handlar mycket om att felsöka utrustning som inte kommunicerar som den ska och att lösa de problem som uppstår. Med en halv miljon mätare uppkopplade mot vår databas är det inte konstigt att några enstaka krånglar ibland! Ofta går problemen att lösa på distans men ibland måste en montör ut och fixa utrustningen på plats. Samtidigt är det ständigt olika projekt på gång för att utveckla våra system och ansluta nya kunder.

Det är ett spännande område där det sker mycket nytt, inte minst med den kommande uppgraderingen till andra generationens smarta elmätare. För mig som inte tidigare jobbat med IT och kommunikationsteknik har det varit superintressant att komma nära inpå tekniken och se vad som i praktiken döljer sig bakom buzzwords som Internet of Things, Smart Metering och SaaS.

Här om veckan fick jag också vara med på ONE Nordics entreprenörsdag i Malmö. Det var kul att träffa de andra traineerna igen och inspirerande att lyssna till framgångshistorier från olika avdelningar runt om i landet. Jag ser fram emot projektledningsdelen av traineeprogrammet som drar igång de närmaste veckorna. Jag har faktiskt redan smugit igång med ett par projekt som jag lovar att berätta mer om nästa gång!