Gå till huvudinnehållet

Stefan driver projekt som syftar till att digitalisera vattenkraften

2020-11-30

Mitt namn är Stefan och de senaste 5 åren har jag tillbringat på Lunds Tekniska Högskola för att bli civilingenjör. Jag blir därav lite av det svarta fåret bland oss traineer då jag har pluggat maskinteknik med inriktning teknisk design. De andra har studerat industriell ekonomi. Jag har alltid varit enormt teknik- och matteintresserad och därför engagerat mig i olika projekt i skolan; dels som en Formula Student, där målet är att bygga och tävla med en racingbil, dels som en SI-ledare, där äldre studenter är övningsledare för de olika mattekurser som erbjuds på LTH.

Stefan Lopar Webb

Jag är uppväxt i en liten by i Skåne där jag redan som liten fick hjälpa till med restaurangen som mina föräldrar äger. När jag började plugga skämtade pappa alltid om att jag skulle bli den högst utbildade pizzabagaren, men han fick inte sin vilja genom. Utan efter plugget fick jag anställning som projektledartrainee på ONE Nordic och har fått det spännande och roliga uppdraget att hjälpa till i digitaliseringsprojektet av de fina vattenkraftverken vi har i Sverige. Efter en intensiv introvecka på ONE Nordics huvudkontor i Hyllie åkte jag direkt upp till Karlstad i 10 dagar för att lära mig så mycket som möjligt om hur det går till på de olika vattenkraftsanläggningarna, följt av många samtal med flera olika personer som jobbar inom vattenkraften. Då målet med digitaliseringen är att förbättra och förenkla arbetet som dessa personer utför, var det viktigt att förstå hur man kan hjälpa dem. Mycket av min tid har därför gått åt att undersöka vad som faktiskt är problematiskt just nu och vad potentiella lösningar skulle kunna vara. Nästa steg blir att konkretisera dessa idéer och ställa upp planer för hur de ska genomföras!

Det har varit väldigt mycket att lära sig och mycket nytt att ta in på kort tid, men tanken att få vara med och hjälpa till i ett hållbart projekt som detta är extremt motiverande! 

På fritiden har jag har alltid älskat att sporta, där fotboll varit i fokus i min yngre dar, förutom den årliga beachhandbollsturneringen i Åhus där jag och mina kompisar blir utklassade år efter år! Men fy skam den som ger sig... Just nu är den nyfunna kärleken badminton, som jag regelbundet spelar med min trainee-kollega Calle. Fråga honom gärna hur matcherna brukar sluta…! Vi projektledartraineer är ett kul gäng och vi har funnit varandra, vilket gör traineeprogrammet än roligare.

//Stefan