Gå till huvudinnehållet

Stefan: Otroligt att jag får vara med och driva energisamhället framåt

2021-02-15

Det har alltid varit en stor dröm för mig att få jobba med elproduktion och om det är något man har fått på sin tid på ONE Nordic så är det respekt för våra vattenkraftverk! Som en snabb påminnelse så är mitt namn Stefan och jag är den projektledartrainee som arbetar med digitaliseringsprojekt inom hydro (vattenkraften).

Stefan Lopar Webb

Något som ibland kan vara enkelt som koncept kan bli enormt komplicerat när det ska genomföras. Kollar man på ett vattenkraftverk så är det inte så många delar i koncept, det ska flöda vatten genom turbinen för att få generatorn att snurra, men hur man får detta att funka effektivt och säkert i stor skala är något som jag inte förstod komplextiteten i förrän jag upplevde det själv! Detta blev självklart när jag fick besöka ett vattenkraftverk och fick sätta mig in i min senaste uppgift. Jag har hjälpt till med ett projekt där vi kartlägger och beskriver de olika mätare och sensorer som finns på anläggningarna, så att det är tydligt vad mätvärdena betyder. Detta arbete kommer sedan ligga som grund för det prediktiva underhållet som vi, tillsammans med anläggningsägaren, jobbar mot. För fun fact; det är inte mindre än 40 sensorer för endast lagerna i generatorn!

Det är inte endast sensorer och mätdata som min vardag består av, ett annat mål har varit att få igång fältarbete 2.0 i Hydro också. Vattenkraftsteknikerna är perfekta kandidater för detta då många av anläggningarna kan befinna sig långt in i skogarna där experthjälp kan vara en lyx. Att kunna ringa till en kollega för att ha möjlighet kontrollera samma sak på två olika anläggningar samtidigt är väldigt gynnsamt vid felsökning av komplexa problem.

Det är detta som gör mitt arbete så himla roligt. Det är enormt varierande i både uppgifter och komplexitet vilket passar mig perfekt då jag både gillar att knappa bakom datorn och greja med prylar och teknik, allt från datainsamling, planering och produktutveckling!

Det enda som har varit lite tråkigt för mig är att det har blivit lite för mycket arbete bakom datorn för min del och jag längtar till jag får komma ut och se de olika anläggningarna igen (inte bara vattenkraftsanläggningar hoppas jag). Jag avslutar därför med en härlig bild från Deje, där jag fick en rundtur av kollegorna Jörgen och Göran (bild: jag Stefan och min chef Jörgen), och det var så mycket vatten i älven att utskovsluckor behövdes öppnas!

Ha det fint!

//Stefan

Gruppbild