Gå till huvudinnehållet

Lapplands Elnät förlägger 126 km kabel till ny vindkraftpark i Västernorrland

2022-12-12

På bergen runt Stor Skälsjön utanför Liden i Västernorrland, håller en ny vindkraftpark på att ta form, Stor Skälsjön. På uppdrag av Svevia AB, utför ONE Nordics dotterbolag Lapplands Elnät AB allt arbete med att elanslutningen till de 42 nya vindkraftverken som håller på byggas.

Nyhet Lappland 1

Tomas Ölvebring, VD för Lapplands elnät berättar om projektet.

"Vi har arbetet med projektet nu sedan i april och allt flyter på enligt plan. Elkonstruktionsritningar är framtagna och nyckelmaterialet är beställt och har levererats till platsen. Just nu pågår ett febrilt arbete med att förlägga kabel och montera kabelskåp. I dagsläget har vi tre distributionselektriker som arbetar 100% i projektet. Bemanningen förväntas gå upp efter årsskiftet vilket innebär att vi behöver rekrytera ytterligare distributionselektriker". 

Lapplands Elnäts uppdrag går ut på att bygga det interna elnätet genom att leverera och skarva totalt ca 126 km elkabel och opto-kabel, montera kabelskåp samt koppla elnätet till de 42 vindkraftturbiner och kopplingsstationer som håller på att byggas på plats. Ordervärdet för Lapplands Elnät uppgår till ca 90 MSEK. Med flertalet liknande projekt i ryggen är Lapplands Elnät en av de ledande entreprenörerna inom projekt och underhåll av vindparksnät.

Snabbfakta

  • Ordervärde: Ca 90 milj sek
  • Projekttid: 2022-04 till 2023-10
  • Antalmeter Elkabel som ska förläggas: 350 000 m
  • Antalmeter Opto-kabel som ska förläggas: 76 000 m
  • Antal schaktmeter som ska grävas: 58 000 m
  • Toppbemanning 6 – 8 Personer

 

Snabba fakta STORSKÄL

Namn
Stor-Skälsjön 


Antal verk
42 st.

Vindkraftverken har en total höjd om cirka 200 m och en rotordiameter om 170m

Installerad effekt
260 MW

Årlig elproduktion
ca. 800 GWh

Byggentreprenör
Svevia AB

Turbinleverantör
Siemens-Gamesa Renewable Energy