Gå till huvudinnehållet

ONE Nordic firar framgång med Ellevio i Sveriges största elmätarbytesprojekt

2022-05-19

ONE Nordic firar idag en viktig milstolpe i Ellevios elmätarbytesprojekt; ONE Nordic har nu installerat 500.000 smarta elmätare och är nu drygt halvvägs i projektet. Totalt ska ONE Nordic byta ut runt en miljon elmätare som finns installerade hos Ellevios kunder - i hushåll, företag och i offentliga anläggningar. Hittills har ONE Nordic installerat nya smarta elmätare* i större delen av Storstockholm, Västkusten, Värmland och Hälsingland/Dalarna. De områden som återstår kan man se på Ellevios hemsida: https://mittelmatarbyte.ellevio.se. Samtliga elmätare ska vara utbytta till årsskiftet 2023/2024. Projektet har de 2 senaste åren flutit på enligt plan, detta trots utmaningar med covid-restriktioner och global komponentbrist.

Under de två år som projektet har pågått har ONE Nordic utbildat och engagerat totalt ca 200 elmätarmontörer. Idag arbetar över 100 elmätarmontörer aktivt i detaljplanerade områden. Många av de elmätarmontörer vi har engagerat har via denna tjänst fått sitt första jobb och på så sätt fått in en fot på arbetsmarknaden och i energibranschen. Hela projektet har även engagerat ett 100-tal tjänstemän som har byggt upp projektet vad det gäller anställning och utbildning av mätarmontörer, customer helpdesk, kundkommunikation, projektledning och arbetsledning, teknik, IT-system för mätdatainsamling, kundsupport och logistik. Idag arbetar drygt 40 tjänstemän aktivt i projektet.

- I ONE Nordics uppdrag för Ellevio, förutom att installera de smarta elmätarna ingår även att samla in mätdata i 10 år med möjlighet till förlängning på 6 år. Den nya NB IoT-teknologin som används för att samla in mätdata från de nya elmätarna fungerar precis som vi förväntat oss. Det är väldigt tillfredsställande att varje dag se att de analyser vi gjorde om framtidens kommunikationsteknologier långt innan projektet påbörjades stämmer mycket väl in på var vi nu befinner oss rent prestandamässigt säger Magnus Hasselgren, projektets Program Manager.

 - Jag är oerhört stolt över hela min projektorganisation som har genomfört och byggt upp hela detta komplexa utrullningsprojektet på ett fantastiskt sätt. ONE Nordic ansvarar idag för att byta ut cirka 40 procent av Sveriges alla elmätare åt olika nätägare. Men projektet åt Ellevio är det störta av sitt slag i Sverige och vi är stolta över att få driva det. Jag vill sända ett stort tack till alla medarbetare för ett fantastiskt jobb, säger Magnus Hasselgren.

* Ellevio måste, liksom alla nätbolag i Sverige, byta ut alla elmätare till nya smarta mätare för att uppnå Riskdagens nya krav på moderna funktioner som ger konsumenter bättre förutsättningar att minska både energiförbrukning och kostnader. Alla Sveriges elmätare, cirka 5 miljoner, skall bytas senast den 31 december 2024. De nya elmätarna är en förutsättning för att utveckla Sverige mot en smartare och fossilfritt framtid, med till exempel smarta hem och smartare eldrivna transporter. Den nya elmätaren kommer med flera fördelar för alla konsumenter som kommer få en bättre överblick av sin elanvändning. Därmed kan man använda elen på ett mer klimatsmart och kostnadseffektivt sätt. De nya elmätarna öppnar även upp möjligheten för konsumenter att producera sin egen el via t.e.x. solpaneler och sälja tillbaka överskottet.