Gå till huvudinnehållet

ONE Nordics dotterbolag får uppdraget att underhålla en av OX2s vindkraftparker

2021-06-08

ONE Nordics dotterbolag Lapplands Elnät AB har vunnit en ny affär inom drift och underhåll av ännu ett elnät som ansluter vindkraftsturbiner. Uppdraget gäller Kvarnforsen Nät som ansluter Götesvålen vindpark till överliggande nät. Vindkraftparken har byggts och förvaltas av OX2. Vindparken ligger i sydvästra Härjedalen, Jämtlands län, ca fyra mil nordväst om Sveg.

Lapplands Elnät har fått uppdraget att utföra felavhjälpning, planerat underhåll och rondering av dels en 220/33 kV fördelningsstation, dels på elnätet som förbinder vindkraftverken med fördelningsstationen samt anslutning via en 220 kV luftledning till stamnätet. Anläggningen består av 30 vindkraftverk med en totalhöjd om 125m som beräknas producera 220 GWh (220 miljoner kWh) per år. Om motsvarande energimängd producerats med kolkraft hade koldioxidutsläppen kunnat bli upp till 176 000 ton.

- Det är oerhört roligt att vi vinner nya marknadsandelar inom området drift och underhåll av vindparker i norra Sverige. Lapplands Elnät är ju redan sedan tidigare en etablerad leverantör inom området att förlägga den elektriska infrastrukturen i vindkraftparker. Kontraktet för OX2 visar nu att vi är en stark spelare även inom drift och underhåll. Det är dessutom oerhört inspirerande och meningsfullt att få arbeta med den förnybara energikälla som just vindkraft är och på vårt sätt kunna bidra till uppbygganden av ett fossilfritt samhälle, säger Tomas Ölvebring, vd på Lapplands Elnät.