Gå till huvudinnehållet

Beredskap

Ellevio är en av våra största kunder. De är också en av Sveriges största elnätsägare med huvudsakligt elnätsområde i Mellansverige där de äger cirka 8 000 mil elnät. För dem är leveranssäkerhet till kunderna a och o. Då gäller det att ha bra leverantörer av service och underhåll. Speciellt under vintermånaderna när kundernas behov av el är livsavgörande och naturen trilskas lite extra.

Liksom hos alla våra avdelningar på ONE Nordic har även service Karlstad en beredskapsorganisation som är redo 24/7 om nätet skulle få problem. Något som hände i slutet av 2024, på självaste julafton. Snön hade fallit tungt sedan morgonen och klockan 15.00, precis när Kalle Anka drar igång blir det strömavbrott för runt 150 hushåll i värmländska Borgvik.

Snöböjar

Två montörer från ONE´s beredskapsstyrka kör ut till skogen och får pulsa rätt långt i den djupa snön längs elledningen där massor av så kallade snöböjar har lagt sig ovanpå faslinorna. I 10 minusgrader avlägsnar de snöböjarna så att strömmen återigen kan ledas genom linorna. Vid midnatt får den sista kunden tillbaka strömmen.

snöböjare

Under natten mot juldagen slutar det snöa och temperaturen sjunker ordentligt vilket leder till att de träd som inte riktigt nått fram till faslinorna innan, nu faller ned på dessa, tyngda av is. Samma team får återigen ge sig ut i skogen, denna gång med motorsågar. Med hjälp av en stjärnklar himmel och en måne som lyser upp omgivningen hittar de ganska snart de träd som lagt sig på ledningarna.

En del av träden får helt enkelt sågas ned. På enstaka, mindre, träd kan de slå av snön med en teleskopstång så att strömmen åter kan flöda i linorna

Efter några dagar vräkte snön ned igen. Och såhär ser det ut i stora delar av Sverige. Elen går rakt genom vårt avlånga land och ska nå ut till varenda liten stuga. Genom skog och mark och natur som inte alltid är så lättillgänglig. När vädret ställer till det är det nödvändigt att ha personal anställd som är beredda att ge sig ut dygnet runt, årets alla dagar i både kyla och nedfall för att säkra elleveranserna. Det är vi på ONE väldigt stolta över att vi har!