Gå till huvudinnehållet

Gis

SERVICE & UNDERHÅLL SERVICE OCH UNDERHÅLL

När ett av Öresundskrafts GIS-ställverk fick problem är det bråttom att laga

I Helsingborg finns så kallade GIS-ställverk 130kV, som drivs av vår kund Öresundskraft. GIS står för gasisolerat ställverk för högspänning. Det som gör GIS-ställverk speciella är att de är kompakta, metallinkapslade ställverk som innehåller högspänningskomponenter som effektbrytare och frånskiljare, vilka kan användas säkert även i trånga utrymmen.

Precis som i alla ställverk, transformeras strömmen och fördelas till flera ledningar. Ställverket bryter eller öppnar strömmen efter behov. Elnätet i Sverige sträcker sig som ett stort vägnät med elledningar av varierande storlek. Vid varje "vägkorsning", inklusive en industris egen elförsörjning, finns det ett ställverk.

 

Utmaningen: Detta specifika ställverk försörjer tusentals invånare i Helsingborg med ström. Under vecka 13 inträffade ett haveri där en komponent brann sönder i GISen. GIS-ställverk är oerhört känsliga för smuts och förmodligen var det något som gått sönder inuti och stört balansen. Strömmen bröts och ONE Nordic, som är ansvariga för service och underhåll av Öresundskrafts ställverk, samt specialister från Hitachi som tillverkat komponenterna i ställverket, tillkallades för att undersöka och byta ut de skadade komponenterna.

 

Lösningen: Att byta ut delarna är ett precisionsjobb. Om det görs korrekt kan anläggningen kopplas in säkert och snabbt. Den här gången gick allt väl och Öresundskraft kunde återgå till ordinarie drift den 23 april. Vi är glada för kundens skull och tackar för förtroendet att återställa anläggningen i gott skick.

För specifika frågor gällande caset, kontakta projektledare Rikard Svärd, projektledare service Hbg.  rickard.svard@one-nordic.se

 

Kontakt

Behöver ni stöd i drift och underhållsfrågor av lokalnät, ställverk eller liknande? Hör av dig till oss så återkopplar vi inom kort med rätt kontaktperson!

Kom i kontakt med en säljare