Gå till huvudinnehållet

Miljöarbete med E.ON

Under en isande kall eftermiddag i Kågeröd var en delegation från E.ON.s HSEQ avdelning på besök hos vår montör Joakim, som håller på att gräva ned kabel för just E.ON. Det speciella med detta arbete är att vi har valt att utföra en del av arbetet med en elgrävmaskin. En 1200 kg Bobcat Green Team electric excavator.

Det vanliga förfarandet när vi eller annan entreprenör ska gräva ned kabel i marken och platsen är begränsad, är att man kör ut en mindre dieseldriven grävmaskin, som därefter körs vidare till nästa projekt. I det projektet hade vi en elgrävare från Bobcat i Kristianstad som transporterades ut till Kågeröd. Drifttiden för maskinen i denna typ av projekt med minusgrader på termometer är ungefär 2,5 timmar. Därefter behöver batteriet laddas. Till maskinen hör en snabbladdare som gör det möjligt att ladda batterierna på en timme om man även kör ut laddaren.

Detta är vårt andra test med elgrävare från Bobcat. Vi har tidigare gjort ett kabelskåpsprojekt med byte av ett 40 tal kabelskåp i Osbytrakten.

Både vi på ONE Nordic och E.ON har ett stort intresse av att hitta lösningar för att i våra uppdrag minska miljöpåverkan. Elgrävaren är fortfarande inte en fullt ut fungerande lösning då drifttid och storlek på maskin är begränsande. Dock är det viktigt att vi tillsammans jobbar med att utvärdera den nya tekniken. Om E.ON och andra kunder i framtiden kräver att vår maskinpark och fordonsflotta är elektrisk, vad behövs? Och när blir detta hållbart? Vi behöver batterier som håller längre. Vi behöver en utbyggd infrastruktur för snabbladdare, lösningar där vi kan ladda hos nätägarna och vi behöver ett större utbud av maskiner. Just 1200 kg Bobcaten passar bra för mindre områden där privatpersoner, eller entreprenörer, ska gräva med minimal ljudvolym. En perfekt grävare i städer med korta avstånd. 

Vi ser mycket positivt på att våra kunder, som E.ON, jobbar hårt för att minska Co2 utsläpp och samtidigt tar sig tid att undersöka hur väl ny teknik fungerar i verkligheten. Vi tittar själva kontinuerligt på hur vi kan minska våra utsläpp och ser fram mot en väl utbyggd el-infrastruktur i vårt avlånga land.