Gå till huvudinnehållet

Mockfjärds Kraftstation

SERVICE & UNDERHÅLL HYDRO

Merparten av Sveriges elenergi kommer från vattenkraften. One Nordic Hydro har kontrakt med några av de största ägarna av vattenkraft i Sverige för att sköta driften och delar av underhållet på dessa vattenkraftstationer. Här berättar vi om en del av detta underhåll, aggregatinspektioner.

En viktig del av underhållet är Aggregatinspektion. Man kan se aggregatinspektion lite som vattenkraftens motsvarighet till den mer kända bilbesiktningen.

Mockfjärds Kraftstation är en anrik kraftstation som ligger i Västerdalälven som togs i drift vid seklets början, då stora nationella satsningar började göras för Sveriges industrialisering.

Till skillnad från bilbesiktningen så utförs Aggregatinspektion vanligtvis vart åttonde år, så även för Mockfjärds Kraftstation. I februari 2023 då vi inte hade vatten att köra alla maskiner, valde vi att stoppa aggregatet (Turbin och Generator) i tre veckor för att genomföra och gå igenom ett väldigt stort antal besiktningspunkter. Vattnets väg genom stationen gås igenom och man tittar på rostangrepp, tätningars förmåga att hålla vatten och olja på därför avsedd plats, kontrollerar hydrauliska system, kontrollerar mekanik och lager, mäter resistanser i elektriska lindningar och liknande spännande aktiviteter.

Aggregatinspektionen är inte bara viktig för att säkra den dagliga leveransen av förnyelsebar elenergi, utan den sammanfattande rapporten ligger sedan även till grund för kundens långsiktiga investeringsplan.

One Nordic Hydro AB har både egna Inspektörer, egna Projektledare, egna Underhållsingenjörer och egna Tekniker. Vi skriver löpande kontrakt med nya kunder och har ett kontinuerligt behov av mer personal inom alla områden. 

Bild på personal i Segeltorp

Jobba hos oss

På våra karriärsidor hittar du både lediga jobb, information om traineetjänster och konsultuppdrag. Vi växer så att det knakar så tveka inte att skicka din ansökan till oss.

Karriärsidor För konsulter