Gå till huvudinnehållet

Maria Erdmann

Flower och andra startups
Flower och andra startups

Flower och andra startups

Släpps den 21 februari

Sist i vår serie om elektrifieringen har vi träffat Maria Erdmann, VD på GodEl. GodEl är ett elhandelsbolag med en innovativ och annorlunda affärsidé. I stället för att överskottet går till ägarna, delas det ut till olika ideella organisationer som arbetar för en bättre värld. GodEl är även engagerade i tävlingen Startup 4 climate, som delar ut pris till innovation in energibranschen. Start-up bolag med bra idéer vinner en peng som kan ta dem till steg två. Den gröna omställningen är ju inte bara en utmaning utan också en fantastisk möjlighet att vara kreativ. Världen över frodas uppfinningsrikedomen och det finns anledning att känna sig positiv. Vi pratar med Maria Erdmann om några av de innovationer som ligger i pipen just nu. 

 

 

Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.

 

I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan?

 

Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify.

Första avsnittet släpptes den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien. 

 

kraftresan Ebba Kleberg von Sydow

 

Introduktion till Kraftresan

Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan?   Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify. Första avsnittet släpps den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien. Andra avsnittet släpps den 6 december och här intervjuar vi finansmannen Harald Mix.   

Läs mer

Har Sverige kvar den gröna ledartröjan?

Släpps den 6 december Harald Mix är VD för Altor, riskkapitalbolaget som ser sig mer som en community av entreprenörer än finansexperter. De investerar i hållbara företag och drivs av en vilja att skapa impact genom den gröna omställningen. Några av Haralds mest omtalade bolag just nu är Northvolt, Aira och Stegra (före detta H2 Green Steel).  I detta avsnitt av intervjuserien Kraftresan diskuterar vi med Harald hur entreprenörskap och investeringsvilja är avgörande för den gröna omställningen. Vi funderar även på om Sverige har blivit för ängsligt och försiktigt. Håller vi på att bli av med vår gröna ledartröja?     Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade massor av arbetstillfällen. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete!   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilka möjligheter ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan?   Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify. Första avsnittet släpps den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien.   

Läs mer

När elen inte räcker till

Släpps den 13 december Kajsa Hedberg är VD på C4 Energi, Kristianstads kommunägda energibolag som arbetar för att skapa de bästa förutsättningarna för en hållbar energiförsörjning i kommunen. Idag tampas de med en effektbrist som innebär att kommunen går miste om företagsetableringar och arbetstillfällen. Förra vintern var det nära att nätet nådde sin kapacitetsgräns på 39 MW. Vilket skulle ha inneburit att det blev mörkt och kallt i Kristianstad. Och vad gör man då som energibolag? I detta avsnitt berättar Kajsa om effektbristens konsekvenser på kommunal nivå.     Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan?   Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify. Första avsnittet släpptes den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien.

Läs mer

Kan alla älska elnät?

Släpps den 20 december Annika Viklund är VD på Vattenfall Eldistribution. Det statliga företaget vill bryta samhällets beroende av fossila bränslen och till sin hjälp har de 19 000 medarbetare runt om i Europa. Men för att lyckas med sin ambition krävs ännu fler. Många fler. I detta avsnitt resonerar vi med Annika kring behovet att få fler att söka sig till energibranschen och hur detta ska gå till. Räcker det att jobba med "energy influencing" eller behöver landet Sverige kavla upp ärmarna ordentligt?     Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan? Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify. Första avsnittet släpptes den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien.

Läs mer

Räcker 130 platser när branschen behöver 10 000?

Släpps den 10 januari Mikael Carlsén är vd för Åsbro Kursgård, en yrkeshögskola som i över 75 år har utbildat personal inom energibranschen. Idag är behovet av ny kompetens enormt och växer stadigt. Men antalet utbildningsplatser på yrkesskolorna i Sverige går inte i takt med utvecklingen och Åsbro kan bara möta en bråkdel av behovet. I detta avsnitt berättar Mikael om hur bristen på utbildade personer riskerar att sinka den gröna omställningen. Kunskap är kraft – men hinner vi utbilda alla som behövs i energibranschen?     Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan?   Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify.   Första avsnittet släpptes den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien.   

Läs mer

Är kärnkraften vår silver bullet?

Släpps den 17 januari Johan Svenningsson är vd för Uniper Sverige, en del av den internationella elproducenten Uniper med verksamhet i mer än 40 länder. Uniper Sverige äger och är delägare i 74 svenska vattenkraftverk och Sveriges alla tre aktiva kärnkraftverk. I detta avsnitt ger Johan sin syn på kärnkraftens utsikter att bidra till den gröna omställningen. Är ny svensk kärnkraft ens realistiskt? Och i så fall, när kan vi ha den på plats?     Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan? Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify. Första avsnittet släpptes den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien.  

Läs mer

Kan elnät vara smarta?

Släpps den 24 januari Johan Löwemo har under många år varit ansvarig för digitalisering och smarta elnät på Ellevio. Som en av Sveriges största nätägare hanterar Ellevio över 8 000 mil elledning, vilket motsvarar två varv runt jorden. I detta avsnitt berättar Johan om hur smartare elnät även gör den gröna omställningen smartare.       Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan? Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify. Första avsnittet släpptes den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien.    

Läs mer

Europa rustar för grön el, men hur går det för Sverige?

Släpps den 31 januari Johan Mörnstam är VD på E.ON Norden, en del av E.ON-koncernen med verksamhet i 17 europeiska länder. Med sin storlek och centrala roll i samhället utgör E.ON en viktig aktör i den gröna omställningen. I detta avsnitt diskuterar Johan hur elnätet ska stabiliseras i en tid då solceller och laddning av fordon för med sig utmaningar för nätstabiliteten. Hur kan nätstabiliteten förbättras och vidmakthållas över tid?      Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan? Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify. Första avsnittet släpptes den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien.   

Läs mer

Effektkris i elområde 4

Släpps den 7 februari Anna Jähnke är regionråd i Region Skåne, ordförande för regionala utvecklingsnämnden och ordförande i Skånes Effektkommission. Sedan kärnkraftverket i Barsebäck stängdes har elområde 4, där Skåne ingår, en självförsörjningsgrad på 15%. Sämst i Europa. Det påverkar elpriserna, vilket i sin tur drabbar invånare, företag och arbetsmarknad. I detta avsnitt pratar Anna om hur bristerna i det nuvarande energisystemet kan åtgärdas och hur vi ska nå målet med 50% självförsörjning. Riskerar Skåne annars att förlora företag och gå miste om nyetableringar?     Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan?   Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify. Första avsnittet släpptes den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien.     

Läs mer

Öppnar sig möjligheter för Sverige i den gröna omställningen?

Släpps den 14 februari Lotta Medelius-Bredhe är generaldirektör på Svenska Kraftnät och har därmed Sveriges just nu kanske viktigaste jobb. Svenska Kraftnät är bland annat ansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige, och som landets elberedskapsmyndighet hanterar de avgörande frågor i både freds- och kristid. I detta avsnitt diskuterar vi med Lotta hur elektrifieringen av Sverige ska fungera i praktiken och om den gröna omställningen öppnar för nya möjligheter för landet Sverige.      Hur går det egentligen för Sveriges gröna omställning? Förra seklet genomgick vårt land en enorm infrastrukturförändring då räls, vägar och elnät byggdes. Dessa knöt ihop landet och skapade arbetstillfällen för väldigt många människor. Sedan 1970-talet har Sveriges infrastruktur kännetecknats av förvaltning och silotänkande. Nu har tiden kommit för nytänkande och samarbete.   I intervjuserien Kraftresan pratar ONE Nordics VD Jonas Arvidsson och Journalisten Ebba Kleberg von Sydow med energisektorns tyngsta och mest tongivande personer om vilka förutsättningar branschen har. Vi samtalar om möjligheter och flaskhalsar för Sveriges elektrifiering. Vilken potential ser nätbolagen, vilka hinder ser entreprenörerna och finns det nog med människor som kan utföra de arbeten som krävs? Tiden rinner ut för klimatet och vi behöver öka takten. Klarar Sverige att göra om Kraftresan?     Vi släpper ett nytt avsnitt varje vecka. Du kan se dem på Youtube eller lyssna på Spotify. Första avsnittet släpptes den 29 november och är en sammanfattning av hela intervjuserien.       

Läs mer

Sveriges energiproduktion 1950-2050

Sveriges förnybara energiproduktion är tänkt att öka markant de kommande åren, något som denna graf illustrerar.

Vattenkraften håller sig på en stabil nivå, Kärnkraften är beräknad att öka igen efter en dipp där vi är nu och de väderberoende kraftslagen behöver öka explosionsartat. Men hur? Det är något vi försöker ta reda på i den här intervjuserien. 

Röd/Vattenkraft, Ljusblå/Kärnkraft, Orange/Solkraft, Mörkblå/Havsbaserad vind och Turkos/Landbaserad vind.

Statistik: Hämtad från Sweco. Baserade på möjliga utvecklingar av den europeiska och svenska energipolitiken.

Bottom Image